Ankara Perküsyon Kursu

Perküsyon Kursu Ankara Sanat Kursları

Perkusyon Eğitimi Kursu - Vurmalı Çalgılar Perküsyon

Perküsyon müzikte ritim yapısı kurulmak için kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Ritim eski Yunancada ' akış ' anlamına gelir. Değişen uzunluklu ve vuruşların ortaya çıkardığı ses bütünleri ve serilerine denir. Günümüz müziğinde ritim perküsyon aletiyle yapılır. Perküsyon kelimesi Latincedeki 'percussio' ve 'percussus' teriminden gelir. Percussio; müzikal anlamda dövmek ve çarpmak anlamına, percussus; vurmak anlamına gelir. Günümüzde vurmalı çalgı kelimesi müzik dışındaki alanlard...
devamı...

Sanat Kursu Ara

Arama Sonuçları

VIP+ Perküsyon Kursu

toplam 2 sonuç bulundu.
1 - 2 arası gösteriliyor.
Perküsyon Kursu Ankara Sanat Kursları

Perkusyon Eğitimi Kursu - Vurmalı Çalgılar Perküsyon

Perküsyon müzikte ritim yapısı kurulmak için kullanılan vurmalı bir çalgıdır. Ritim eski Yunancada ' akış ' anlamına gelir. Değişen uzunluklu ve vuruşların ortaya çıkardığı ses bütünleri ve serilerine denir. Günümüz müziğinde ritim perküsyon aletiyle yapılır. Perküsyon kelimesi Latincedeki 'percussio' ve 'percussus' teriminden gelir. Percussio; müzikal anlamda dövmek ve çarpmak anlamına, percussus; vurmak anlamına gelir. Günümüzde vurmalı çalgı kelimesi müzik dışındaki alanlarda da iki birimin birbirine çarparak ses üretmesi anlamında kullanılmaktadır. En yaygın kullanım alanı müziktir.

Perküsyon tarihi açıdan; Antropologlar ve tarihçiler tarafından vurmalı çalgıların tarihin ilk müzik aletleri olduğu söylenmektedir. Müziğin evrimi içerisinde insan sesinden sonra vurmalı çalgı gelmektedir. İlk örnekleri eller, ayaklar, sopalar, tahtalar ve taşlardan çıkarılan sesler olarak verilmiştir. Tarımın gelişmesiyle beraber yeni teknikler kullanılarak aynı enstrümandan farklı tonlar veren perküsyon aletleri üretilmeye başlanmıştır. Vurmalı çalgılar genellikle müzikte ritmi belirledikleri gibi melodi de icra edebilirler. Vurmalı çalgıların orkestra içerisinde de önemli yeri vardır. Askeri müziklerde askerlerin hareketlerinin belirleyicisi olmuştur. Klasik müzik, Caz, Hip Hop, Rock gibi müzik türlerinin vazgeçilmez enstrümanlarındandır.

Vurmalı çalgılar birçok kritere göre sınıflandırılmıştır. En yaygın olarak perküsyon aletinin yapısı, etnik kökeni ya da müzik teorisi ve orkestraysan içerisindeki işlevlerine göre sınıflandırılmıştır. Bazı durumlarda perküsyon aletinin frekansının ayarlanabilir olup olmamasına göre de sınıflandırma yapılmıştır.

Vurmalı Çalgıların Sınıflandırılması

A) Sesin Üretme Şekline Göre

1) İdiofon: Tüm yapıların titreşmesi sonucu ses üretirler.
- Büyük ziller, el zilleri, çalpara, celesta, çanlar, marimba, gong, üçgen, kastanyet

2) Membranofon: Membranofon üzerindeki zarların titreşmesi sonucunda ses üretirler.
- Davullar, timpani, bongo, konga

3) Kordofon: Telli çalgıların genel adıdır. Bir kısmı da perküsyon aletidir.
- Piyano, kanun, santur

4) Aerofon: Üflemeli çalgıların genel adıdır. Yine bu çalgıların bazısı perküsyon aletidir.
- Siren, borazan, tabanca, düdük

5) Elektrofon: Elektrik sayesinde ses üreten çalgı.
- Bilgisayarlar, MIDI cihazları, teremin


B) Müzikal İşlevine Göre Vurmalı Çalgılar:

1) Belirlenebilen frekanslılar: Timpani, marimba, ksilofon, vibrafon, arp, mızıkalar
2) Belirlenebilir frekanslı olmayanlar: Ziller, bass davul, tenor davul, düdkler
3) Gündelik bilgiye göre vurmalı çalgılar: Davullar, tef, metal borular, tencereler, bisiklet tekerindeki teller, konserve kutuları sonradan perküsyon aleti olarak kullanılmaya başlamış.

C) Farklı Kültür Ve Geleneklere Göre Vurmalı Çalgılar:

1) Folklorik çalgılar: Berimbau, cajon, djembe, tabla, latin perküsyon aletleri
2) Modern ve yaygın vurmalı çalgılar: Orkestrada kullanılan perküsyon aletleri, davul seti(bateri)