MÜZİK ALETİ ÇALMAK İLE ZEKA GELİŞİMİ ARASINDAKİ 5 İLİŞKİ

blog yazısı ekle !

MÜZİK ALETİ ÇALMAK İLE ZEKA GELİŞİMİ ARASINDAKİ 5 İLİŞKİ

Müzik, insanların yaşamlarının vazgeçilmez unsurları arasında en başta gelir. İnsanlar, neden müzik dinleme ihtiyacı duyarlar? Müzik dinlemek, hayatın olmazsa olmazlarından olan su, ekmek ve uyku gibi ihtiyaçlardandır. Müzik konusunda araştırma yapan uzmanlar, vücudumuzda bulunan her hücrenin belirli bir ahenge sahip olduğunu belirtirler. Birçok hastalık ise hücrelerin ahenginin bozulmasından kaynaklandığını ileri sürerler. Felç geçirmiş bir hastanın müzik dinletilerek tedavi edildiği görülmüştür. Sonuç olarak, biz her ne kadar müziğin bu kadar önemli olduğunun frakında olmasak dahi vücudumuzun müziğe ihtiyacı vardır.





Müziğin insan üzerindeki önemli etkilerine bir örnek de; müziğin insan vücudundaki zarar ses dalgalarına ulaşarak, oluşan hasarı 180 derecede bir faz farklılığı oluşturarak iyileştirme niteliğine sahip olmasını söyleyebiliriz. Müziğin yanı sıra müzik aleti çalmanın da ekstra faydaları bulunmaktadır. Bedensel, duygusal ve zeka gelişimi açısından ciddi etkileri vardır. Ülkemizde Ankara başta olmak üzere tüm illerimizde fazla sayıda ve alternatiflerde bulunan müzik kurslarına her yaşta kendinize uygun olan bir müzik aleti çalmayı öğrenme şansı elde edebilirsiniz. Şimdi müzik aleti çalmak ile zeka gelişimi arasındaki 5 ilişki nedir? Sorusunun cevabı ile devam edelim.

1.Müzik aleti çalmak ve öğrenmek kişiye disiplinli olmayı öğretmenin yanı sıra hafızanın da güçlenmesine olumlu katkıda bulunur.

2.Müzikle ilgilenmek ve müzik aleti çalmak beyin fonksiyonlarının aynı anda harekete geçmesini sağlar. Bu durumda kişinin karışık gibi görünen durumlarda oldukça pratik ve hızlı bir şekilde çözümler üretmelerine yardımcı olur.

3.Müzik ve müzik aleti çalmak kişinin yaşamına eğlence katmasının yanı sıra stresten kurulmaya ve kişinin kafasının rahatlamasına ve sakinleşmesine olanak sağlar.

4.Müzik aleti çalan kişilerin aynı anda hem notaları beyinlerinde düşünürken, bir taraftanda bunu ayak ya da ellerini kullanarak uygulamaları sayesinde sağ ve sol beyinlerinin aynı anda işlemesini sağlar. Bu durumda kişinin zeka gelişimine büyük katkı sağlar.

5.Müzik aleti çalan kişilerin zeka seviyeleri yani IQ seviyeleri de müzikle ilgilenmeyen kişilere oranla oldukça yüksektir.